Lees & luister alles over de muziek van Wie Is De Mol 2020

Wie is de Mol, of WIDM, is een van de populairste programma’s op de Nederlandse tv, en voor muziek liefhebbers een ware verademing. De programma makers houden met hun muziek keuze rekening met zowel de recente trends en hits in de soundtrack wereld, als natuurlijk het best passende thema bij de beelden.

Op zaterdag 5 januari 2019 start het nieuwe seizoen van WIDM, met een nieuwe presentator: Rik van de Westelaken. Het speelveld van het alweer 19e seizoen is Colombia, met een deelnemersveld bestaande uit Evelien de Bruijn, Evi Hanssen, Jamie Trenité, Merel Westrik, Niels Littooij, Nikkie de Jager, Rick Paul van Mulligen, Robert van Beckhoven, Sarah Chronis en Sinan Can.

In de playlist De Muziek van Wie Is De Mol 2019 houdt Cellection Music je wekelijks op de hoogte van de muziek gebruikt in de aflevering van die week. Maar voordat het nieuwe seizoen begint een terugblik op de muziek van WIDM in het verleden. Welke muziek wordt er elk seizoen gebruikt?

Thema

Elke aflevering begint met het thema nummer. Dit is zoals bij veel programma’s wel het geval is, geen ‘custom made’ thema nummer maar er is gekozen voor een bestaand nummer. Namelijk Oratio van Ugo Ferrel. Het thema dat gebruikt wordt is te horen vanaf 0:58 in de player hieronder.

De reden dat er voor een bestaand thema is gekozen en niet voor een compleet nieuw thema is gekozen is best grappig. De samenstellers van het programma dachten niet dat het programma lang op de buis zou zijn. Het volledige verhaal van de man die het thema heeft gekozen, Edwin Gitsels, is te lezen op de site van De La Garde.

Opening van de aflevering

In de eerste afleveringen van een nieuw seizoen hoor je vaak een track van Godzilla uit 1998. De muziek van David Arnold is mysterieus en past perfect. In de seizoenen 2017 en 2018 werd deze track niet wekelijks gebruikt en werd er vaker gebruik gemaakt van muziek die passend was bij de gebruikte score in de rest van de aflevering. Desalniettemin wordt de track nog wel gebruikt in sommige afleveringen en roept het een onmiskenbaar WIDM gevoel op.

Previews

Aan het einde van elke aflevering, en ook de commercial teasers op NPO1, wordt er in de vooruitblikken de muziek van Marco Beltrami gebruikt uit de film iRobot uit 2004.

De Test

Tijdens de test wordt er vaak gebruik gemaakt van de muziek uit The Bone Collector, namelijk The Final Confrontation door Craig Armstrong.

Executie

Tijdens de executie hoor je spannende muziek uit allerhande films. In de eerste tien seizoenen was dit altijd Gehn Speaks van Robyn Miller uit de game Riven.

Later is er gekozen voor The Fallen’s Arrival uit de film Transformers Revenge Of The Fallen, door Steve Jablonsky. De start van de track zal veel luisteraars het gevoel geven dat er zojuist een rood scherm is geweest en dat Art (vanaf 2019 dus Rik) afscheid neemt van de kandidaat.

Voor de doorgewinterde luisteraar was er voorheen ook vaak te horen wanneer het rode scherm kwam. Hoe? Dan hoorde je een piepklein stukje uit de track Their War Here van Hans Zimmer en Junkie XL uit Batman v Superman: Dawn Of Justice. Spot jij het?

Aftiteling

Na de executie en tijdens het slotwoord hoor je de track New York City uit de film The Bone Collector. De score van Craig Armstrong roept een ongekende spanning op en heeft het ultieme WIDM gevoel. Tegenwoordig wordt deze track nog regelmatig gebruikt maar niet wekelijks, soms wordt er ook gekozen om The Fallen’s Arrival door te trekken.

Mis jij nog tracks die veel gebruikt worden bij vaste momenten? Laat het me weten in de comments!

Wil je alvast de meest gebruikte tracks van seizoen 2018 terug luisteren? Volg dan de playlist op Spotify en na de aflevering op 5 januari wordt de playlist automatisch geupdatet met de muziek van die aflevering!

Volg en luister De muziek van Wie is de Mol 2019

34 antwoorden
 1. a.berkens
  a.berkens zegt:

  Hallo Celwin,

  Ik ben persoonlijk heel erg fan van de film IT, en ik keek WIDM gisteravond.
  Het leek alsof er IT muziek (Benjamin Wallfisch) tussenkwam. Dus ik zoek het op en zie dat het inderdaad is.
  Ik wou het aan een vriend laten zien als bewijs maar nu kan ik het moment in WIDM niet meer vinden, zou je de tijd weten waarin 27 Years Later speelt?

  Groetjes Anna.

  Beantwoorden
 2. Mels
  Mels zegt:

  Hey Celwin,

  Hoe heet het nummer dat je hoort direct nadat de kandidaat een rood scherm krijgt? Dus voordat New York City van Craig Armstrong komt.

  Bedankt alvast

  Beantwoorden
 3. Jo Engelen
  Jo Engelen zegt:

  Hey Celwin

  Op het einde van sommige afleveringen lieten ze soms ook de mol aan aan het woord (met stemhervormer) . Vervolgens was er spannend liedje te horen. Toevallig enig idee van waar deze muziek komt?

  bedankt alvast

  Beantwoorden
  • Celwin Frenzen
   Celwin Frenzen zegt:

   Hi Jo,

   Dank voor je bericht! Ik neem aan dat je de Belgische De Mol bedoeld, waar De Mol aan het woord is na sommige aflevering. Voor zover ik zelf heb kunnen horen was dit elke keer een ander nummer, aangezien ze in de Belgische Mol heel veel verschillende muziek gebruiken en maar 1 vast lied hebben; de opening.

   Als je een link / tijd kunt geven waar je het nummer hoort, kan ik even kijken of ik weet welke je bedoelt.

   Groeten,
   Celwin

   Beantwoorden
 4. Layson
  Layson zegt:

  Hey Celwin,

  Super dat je deze lijst maakt!

  Ik heb een vraagje. In aflevering 3 als Robèrt en Nikkie als enige nog op de flat hun scherm niet te zien hebben gekregen. Welke muziek wordt daar op de achtergrond gespeeld. Dit is de laatste minuut van die aflevering

  Alvast Bedankt!

  Layson

  Beantwoorden
 5. Theo
  Theo zegt:

  Hey Celvin,

  Misschien dat deze vraag al eens langs is geweest, maar hoe komt het dat de tracklist steeds korter wordt? vorige keer dat ik keek stonden er nog 59 nummers in, nu nog 53. Mobula Rays – Blue Planet en River Somewhere (Pt. 2) – Remy Van Kesteren ontbreken sowieso zo uit mijn hoofd. Maar het zijn er dus nog meer.

  Alvast bedank!

  Gr. Theo

  Beantwoorden
  • Celwin Frenzen
   Celwin Frenzen zegt:

   Hi Theo,

   Dat is omdat ik per week de aflevering van die week erin plaats en geen oude afleveringen. De ene aflevering worden er meer tracks gebruikt dan de andere, vandaar dat de playlist soms korter is.

   Hopelijk beantwoord dat je vraag. Welke track sprong er voor jou uit in aflevering 9?

   Groeten,
   Celwin

   Beantwoorden
 6. René
  René zegt:

  Hi Celwin,

  Wat een toplijst!

  Ik kan het klassieke strijkerstuk dat na het spel met de drone en de kapers gespeeld wordt in aflevering 8 niet plaatsen. Shazaam komt er ook niet uit, heb jij wel een idee? Alvast bedankt!

  René

  Beantwoorden
  • Celwin Frenzen
   Celwin Frenzen zegt:

   Hi René,

   Dank voor de complimenten! 🙂 Leuk om te horen.

   Tijdens het spel met de drone en kapers hoor je meerdere stukken, dus ik weet niet precies welke je bedoeld.
   Ik denk persoonlijk dat je “Escape” van Junkie XL uit Mad Max: Fury Road zoekt, waar hele duidelijke strijkers in zitten.

   Verder hoor je nog meer muziek:
   Het spel begint met “Patrick Returns To Onslow Club” van Hauscka, uit Patrick Melrose.
   Dit hoor je tijdens de drone beelden van de natuur en omgeving van de opdracht.

   Hierna gaat de muziek over in een mix van muziek uit All The Money In The World (Police Raid van Daniel Pemberton), Tomb Raider (What Lies Underneath Yamatai, The Bag van Junkie XL), Mad Max: Fury Road (Escape, The Bog, Spikey Cars, Storm Is Coming, Water, Immortan’s Citadel, My Name Is Max van Junkie XL), Deadpool 2 (The Name Is Cable, Make The Whole Word Our B****, Knock Knock, Maximum Effort van Tyler Bates), Hostiles (River Crossing van Max Richter).

   Een flinke lijst aan tracks dus! Zit degene die je zoekt er tussen? 😉

   Groeten,
   Celwin

   Beantwoorden
   • René
    René zegt:

    Ja! Gevonden!

    Het was My Name Is Max van Tom Holkenborg. Ik had hem zo een twee drie niet herkend omdat in je lijst de Extended Version staat en volgens mij is de originele versie gebruikt.

    Maar super bedankt! Blij mee!

    Beantwoorden
 7. Lotte
  Lotte zegt:

  Hallo!

  Het moment dat de bananen worden binnen gehesen in aflevering 7 begint een liedje waarvan ik zWEER dat ik dit eerder heb gehoord. Het is die dramatische trompet ofzo,, hoe heet dit stuk?

  Dankjewel voor deze geweldige playlist,

  Lotte

  Beantwoorden
 8. Pieter
  Pieter zegt:

  Zojuist in aflevering 6 bij de tuktuk opdracht hoorde ik een liedje dat ik 100% weten ergens van ken… deed me erg denken aan Disney, maar weet dat niet 100% zeker. Was op het eind van ronde 2.

  Help me out pls…

  Beantwoorden
 9. P.Wendt
  P.Wendt zegt:

  LS,

  Bij aflevering 3 van dit seizoen werd er tijdens het balconspel een soort klassieke muziek gespeeld.
  Ik zou zo graag weten welke muziek dit was want het was erg mooi.

  Hoop dat je het kan vinden,
  Alvast bedankt,
  Pieter

  Beantwoorden
  • CellectionMusic
   CellectionMusic zegt:

   Hi Pieter,

   Ik denk dat je het over aflevering 4 hebt, met het spel waar de kandidaten hun balkon moeten vinden.
   Hier is verschillende soorten muziek gebruikt in een montage:

   Er wordt begonnen met ‘Sand Dunes’ van Alex Heffes uit de documentaire Earth; One Amazing Day. Andere nummers van dezelfde documentaire die gebruikt worden zijn ‘Waltz of the Flowers’, ‘Brown Bears’, ‘Racket Tailed Hummingbird’ en ‘Bioluminescence’.

   Vervolgens hoor je ‘Dos En La Furgoneta’ van Alberto Iglesias uit de film Volver. Ook hiervan worden vervolgens meer nummers gebruikt; ‘Las Vecinas’, ‘Las Vecinas, Variacion’, ‘Titulos’ en ‘La Bicicleta Estatica’.

   Hopelijk zit het nummer wat je zoekt hierbij! Zo niet, laat het even weten dan zoeken we verder 😉

   Groeten,
   Celwin

   Beantwoorden
 10. Gerdy
  Gerdy zegt:

  Hoi!

  Tijdens de executie van leonie hoor je piano muziek. Het komt volgens mij uit een film en ik word helemaal gek dat ik het niet weet.. wie kan me helpen?
  De aflevering van vanavond begon er ook mee..

  Groet, Gerdy

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] voor de muziekliefhebbers die WIDM volgen. Want wat zijn er al een hoop toffe tracks gebruikt. Van de klassiekers die elk jaar gebruikt worden, tot nieuwe muziek uit bijvoorbeeld King […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *