Alan Silvestri - Ready Player One

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 8 april 2020

Alan Silvestri – Ready Player One

‘Ready Player One’ is een sciencefictionfilm uit 2018 onder regie van Steven Spielberg, gebaseerd op het gelijknamig boek van Ernest Cline. Het boek had ik al eerder gelezen, net als Cline’s andere boek Armada. Op 18 juni 2010 werd aangekondigd dat Warner Bros. samen met De Line Productions de filmrechten had gekocht van het boek ‘Ready Player One’, alvorens dit werd gepubliceerd. De filmopnamen gingen van start in juli 2016 en in augustus en september werd er gefilmd in Birmingham.

Het verhaal vertelt over een dystopische toekomst in 2045. Na de Grote Recessie leeft een groot deel van de wereldbevolking in totale armoede. De hongerende mensheid vlucht weg in OASIS, een online computerspel dat door miljarden spelers tegelijkertijd gespeeld wordt. Wanneer de ontwerper van het spel, James Halliday, kinderloos sterft, blijkt deze drie sleutels, zogenaamde Easter Eggs verstopt te hebben die leiden naar een kluis met zijn erfenis. Degene die de kluis vindt, wordt multimiljonair en eigenaar van de OASIS. De jonge Wade Watts gaat achter de erfenis aan en bevindt zich al snel in gevaar, zowel in de virtuele wereld als in de echte.

Op 9 juni, 2016 meldde Variety dat de vaste componist van Spielberg, John Williams, de film van muziek zou voorzien. In juli 2017 werd er echter gemeld dat Williams dit niet zou gaan doen, om zich te kunnen focussen op Spielberg’s andere film die tegelijk in productie was: ‘The Post’. Alan Silvestri werd gevonden om het stokje van Williams over te nemen, midden tussen zijn opnames voor ‘Avengers: Infinity War’ en ‘Avengers: Endgame‘ in. En met succes…

De soundtrack voor ‘Ready Player One’ neemt je gelijk mee in een compleet andere wereld met ‘The Oasis’. Het zijn de typische geluiden die we van Silvestri gewend zijn, maar toch raakt het weer precies de goede plek. In de soundtrack is zelfs Silvestri’s eigen thema van ‘Back To The Future’ even te horen, op verzoek van Spielberg. ‘Ready Player One’ zit ramvol pop referenties naar vele films, boeken en muziek, waaronder ook BTTF. Ook een klein thema uit ‘The Shining’, van Wendy Carlos & Rachel Elkind.

Maar mijn persoonlijke favoriet is toch wel het Main Title. Velen zijn van mening dat hedendaagse filmmuziek geen onschuldigheid en fantasie meer bevat, maar Silvestri bewijst dat dit klinkklare onzin is. Zijn optimistische en warme thema neemt je keihard mee terug de tijd in naar de klassieke familie films uit de 80’s en 90’s.

Enjoy,

Celwin