Patrick Doyle - Rise Of The Planet Of The Apes

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 6 april 2020

Patrick Doyle – Rise Of The Planet Of The Apes

‘Rise of the Planet of the Apes’ is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2011, geregisseerd door Rupert Wyatt. De film is losjes gebaseerd op het boek ‘Planet Of The Apes’ en dient als reboot van de eveneens op dit boek gebaseerde filmreeks uit de jaren 70. Het verhaal is in grote lijnen gelijk aan dat van de vierde film uit de originele reeks; ‘Conquest of the Planet of the Apes’ (1972).

De score van de film is geschreven door Patrick Doyle, bekend van o.a. ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’. Doyle maakte zich het meeste zorgen over hoe de muziek het verhaal kon helpen vertellen, terwijl er niet tot nauwelijks dialoog was in veel scenes. Hoe zou hij de emoties van Caesar’s relatie met Will & Charles overbrengen. Om ervoor te zorgen dat de muziek een drijvende kracht die de aandacht van het publiek vast hield zou zijn, huurde Doyle een koor in bestaande uit Afrikaanse mannen en focuste hij zich op percussie en een laag & diep geluid. Doyle werkte eveneens veel samen met de ‘sound department’ om de muziek complimenteus te laten zijn aan de sound effects, en heeft hij een thema geschreven dat veel terugkomt in de film gebaseerd op geluiden van een chimpanzee.

Een van de mooiste anecdotes over de score gaat over de track ‘Cookies’. Het moment in de film dat Caesar koekjes uitdeelt aan de andere Chimps is een belangrijke scene, en laat het overwicht van Caesar zien t.o.v. de andere Chimps. Doyle had een complete ‘writersblock’ voor deze scene en liep te ijsberen in zijn hotelkamer.. wat moet ik nou doen? Hij bedacht wat Caesar zou zeggen tegen de Chimps… “I got a cookie for you”. Dat werd een ritme in zijn hoofd, en dat ritme is uiteindelijk te horen in de score.

Een mooie, actie gedreven score met een mooi verhaal. Een perfecte Soundtrack van de Dag dus!

Enjoy,

Celwin