Michael Kamen - Band Of Brothers

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 4 mei 2020

Michael Kamen – Band Of Brothers

Band of Brothers is een tiendelige televisieserie uit 2001 over de Tweede Wereldoorlog. Het is een coproductie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het Adelaarsnest van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog.

Spielberg en Hanks produceerden en maakten eerder samen de fantastische oorlogsfilm Saving Private Ryan, waarin een regiment een soldaat uit Europa moet redden omdat hij het enige nog levende kind van een gezin met 4 kinderen is. Saving Private Ryan werd, volkomen terecht, zó goed ontvangen dat er gekeken werd naar een miniserie, gebaseerd op het boek Band Of Brothers van schrijver Stephen E Ambrose.

De serie Band of Brothers werd genomineerd voor 19 Emmy Awards, waarvan er zes werden gewonnen, waaronder de prijzen voor “Outstanding Miniseries”, “Outstanding Casting for a Miniseries, Movie or a Special” en “Outstanding Directing for a Miniseries, Movie or a Dramatic Special”. Daarnaast won de serie eveneens een Golden Globe voor “Beste Miniserie of Televisiefilm” en een American Film Institute award. Voor de zesde aflevering (Bastogne) won Band of Brothers een Writers Guild Award. Door velen wordt Band Of Brothers nog steeds beschouwd als een van de beste series ooit gemaakt voor tv.

Band of Brothers wordt vooral geprezen om de continu hoge kwaliteit van de serie en het verbluffend hoge realiteitsgehalte. De serie heeft ook alle gelegenheid om een groot aantal aspecten uit te diepen, doordat het project tienmaal een uur materiaal mocht bevatten. Meer tijd voor realiteit, minder franje, geen geforceerde ‘feel good’-fragmenten. Vloekende soldaten, bange soldaten, stelende soldaten, eenzame soldaten, gefrustreerde soldaten te midden van chaos en tussen doodgaan en overleven. Mensen, geen superhelden. Een interessant aspect van de serie is dat de oorlog getoond wordt, zoals die gezien en ervaren wordt vanuit de compagnie waar hij over gaat. De oorlog wordt als het ware “van binnenuit” getoond, en in elke aflevering staat het verhaal van een andere soldaat centraal.

Wel beschouwd is Band of Brothers een bijproduct van de film Saving Private Ryan. Nadat Spielberg Saving Private Ryan had afgerond had hij inmiddels Tom Hanks bereid gevonden om het nieuwe project Band of Brothers mee te produceren en mee te financieren. De filmploeg was ter plaatse en kon zo meteen doorgaan. Relatief onbekende acteurs, zeker voor het genre, werden aangetrokken. De overlevende veteranen gaven de acteurs adviezen en vertelden ook aan hen hun eigen verhaal. Tom Hanks speelde een kleine rol, net als zijn zoon Colin, en regisseerde deel vijf van de serie.

De muziek van de serie komt van Michael Kamen, een Amerikaanse componist die in 2003 op 55-jarige leeftijd veel te vroeg is overleden helaas. Zijn overlijden is ook de reden dat hij de muziek voor het vervolg op Band Of Brothers, The Pacific, niet voor zijn rekening kon nemen. De muziek voor Band Of Brothers kenmerkt zich door de intensiteit, schoonheid en het gevoel van de soldaten dat het je meegeeft. Kamen weet euforie, verdriet, pijn en wanhoop perfect vast te leggen. Vanaf het wonderschone openingsthema tot het prachtige Austria, waar de soldaten horen dat de oorlog is gewonnen… Band Of Brothers is zowel qua serie als muziek een schitterend document over de Tweede Wereldoorlog, en daarmee de perfecte soundtrack voor deze 4 mei, dodenherdenking.

Enjoy,

Celwin