Merlijn Snitker - Bankier van het Verzet

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik vanaf nu t/m 6 april 2020 dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 30 maart 2020

Merlijn Snitker – Bankier van het Verzet

Vandaag gaan we terug in de tijd met de soundtrack van de dag, terug naar de jaren ’40 om precies te zijn. Bankier van het Verzet, een film uit 2018, met muziek van Merlijn Snitker. Dat is de soundtrack die jou vandaag door de dag gaat helpen.

De film wordt gepresenteerd met als verteller Gijs van Hall. Hij vertelt na afloop van de Tweede Wereldoorlog aan de Nederlandse overheid hoe hij en zijn broer Walraven het Nederlandse verzet gefinancierd hebben. Walraven, schuilnaam ‘Van Tuyl’, weet door een geheime constructie met oude aandelen een leningssysteem te creëren: op een onopvallende wijze kunnen zijn financiële contacten lenen aan het verzet, met garantie van de Nederlandse overheid dat het bedrag wordt terugbetaald. De Van Halls zijn belangrijke oprichters van het Nationaal Steunfonds, dat de illegaliteit financieel ondersteunt.

Later worden tientallen miljoenen guldens de Nederlandsche Bank uitgesmokkeld: waardevolle schatkistpromessen worden vervangen door vervalsingen. Ondertussen wordt jacht gemaakt op de verzetsleden en er vinden verschillende arrestaties en executies plaats.

De muziek van de film komt van Merlijn Snitker, geboren in Heemstede en tegenwoordig woonachtig in Amsterdam. Snitker studeerde lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium en het Conservatorium Alkmaar. Als componist voegde hij zich bij het duo Melcher Meirmans en Chrisnanne Wiegel. Hij schreef met Meirmans en Wiegel mee aan een aantal succesvolle Nederlandse en Vlaamse films, waaronder ‘Alles is Liefde’, ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en ‘Nova Zembla’. In 2014 ging Snitker verder zonder Meirmans en Wiegel.

Snitker heeft ontzettend veel werk gedaan voor commercials, zoals de Exact spots met Max Verstappen, de MONO campagne en verschillende spots voor McDonalds. Voor televisie heeft Snitker gewerkt aan o.a. De 12 van Oldenheim en Judas, en op gebied van films aan De Marathon, De Premier en dus ook Bankier van het Verzet.

Voor Bankier van het Verzet heeft Snitker een heerlijke spionage score neergezet, met veel donkere geluiden maar ook prachtige orkestrale stukken. Luister, en geniet.

Enjoy,

Celwin