Rupert Gregson-Williams - The Crown

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 27 april 2020

Rupert Gregson-Williams – The Crown

The Crown is een Netflix serie welke het biografisch verhaal vertelt over de regeerperiode van koningin Elizabeth II. Het eerste seizoen ging op 4 november 2016 in première op Netflix. De serie werd gemaakt met een budget van € 110 miljoen per seizoen en was daarmee op dat moment de duurste ooit op Netflix. Seizoen twee werd op 8 december 2017 op Netflix gepubliceerd. Seizoen 3 kwam in Nederland online op 17 november 2019. Seizoen 4 wordt, naar verluid, eind 2020 op Netflix gezet. In totaal worden er 5 seizoenen gemaakt.

Het verhaal begint in 1947 als Elizabeth II gaat trouwen met Philip van Griekenland en Denemarken. Het eerste seizoen behandelt de periode vanaf haar huwelijk tot de ontbinding van haar zuster prinses Margaret’s verloving met Captain Peter Townsend. Het tweede seizoen gaat over de periode vanaf de Suezcrisis in 1956 tot de geboorte van prins Edward in 1964. Seizoen 3 gaat over onder andere de Ramp van Aberfan, en Prinses Margaret’s affaire met tuinman Roddy Llewellyn en introduceert Camilla Parker Bowles.

De serie wordt geroemd om het oog voor detail in de sets en kleding, het briljante schrijf- en acteerwerk (John Lithgow als Churchill, Claire Foy en Olivia Colman als Elizabeth) maar ook de fantastische muziek, afkomstig uit de studios van Remote Control. Remote Control is het productie bedrijf van Hans Zimmer, waar hij vele (en dan bedoel ik ook vele) beginnende componisten de kans geeft te leren en te groeien tot volwaardige Hollywood componisten. Enkele die uit deze stal afkomstig zijn: Lorne Balfe, Ramin Djawadi, Junkie XL, Pinar Toprak, Benjamin Wallfisch, Tyler Bates en Rupert Gregson-Williams.

Zimmer werd gevraagd voor The Crown de muziek te verzorgen maar dit redde hij niet met zijn al erg drukke schema, maar hij kwam met een oplossing. Net als hij gedaan had voor Planet Earth II en Blue Planet II, zou Zimmer het hoofd thema schrijven en een van de getalenteerde componisten van Remote Control zou de score verder verzorgen. Zo gezegd, zo gedaan, en aan Rupert Gregson-Williams de eer voor seizoen 1. Seizoen 2 zou uiteindelijk door Gregson-Williams en Lorne Balfe samen worden geschreven, en voor seizoen 3 nam Martin Phipps het stokje over.

Het hoofdthema van Zimmer zet gelijk de toon voor de rest van de serie. Koninklijk, groots en toch bescheiden. Het gebruik van veel koper blaaswerk en piano door de hele serie past perfect bij de setting van The Crown en het verhaal dat het verteld. De serie maakt soms grote stappen in een tijdlijn (1 aflevering kan zomaar een heel jaar bevatten) maar door de rustige pacing en bijpassende muziek voelt het nooit gehaast. Dit komt perfect tot uiting in Duck Shoot en The Letter.

Persoonlijk kan ik dan ook niet wachten op seizoen 4, maar tot dan genieten we nog even van de muziek van het eerste seizoen.

Enjoy,

Celwin