Rupert Gregson Williams - Hacksaw Ridge

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 26 april 2020

Rupert Gregson-Williams – Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge vertelt het ware verhaal van Desmond Doss, een Amerikaanse pacifist en oorlog medicus die weigerde om een wapen te dragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film is geregisseerd door Mel Gibson en het hoofd personage wordt gespeeld door Andrew Garfield. Zijn personage Doss werd uiteindelijk de eerste persoon die weigerde een geweer te dragen en toch het Medal Of Honor te krijgen. Dit kreeg hij voor zijn heldendaden tijdens de Battle Of Okinawa. De Amerikanen waren in het nauw gedreven en velen achter gelaten, ten prooi liggend voor de Japanners. Doss ging, zonder wapen, telkens terug om zijn kameraden te redden en met groot succes.

De film was een groot succes en werd overladen met positieve reviews, met name voor Gibson’s regie en Garfield’s acteerwerk. De film werd door de American Film Institute gekozen tot de 10 beste films van dat jaar en ontving 6 Oscar nominaties, waaronder beste film, beste regie en beste acteur.

De muziek van de film komt van de hand van een van mijn favoriete componisten: Rupert Gregson-Williams (de broer van Harry Gregson-Williams). Dat was echter niet de originele bedoeling. James Horner, een vaste samenwerker met Mel Gibson, was eerst aan de film verbonden als componist maar werd na zijn veel te vroege dood in 2015 vervangen door John Debney. Debney’s score werd afgekeurd en hij werd op zijn beurt weer vervangen door Rupert Gregson-Williams.

Toen Gregson-Williams de muziek schreef vertelde hij: “De soundtrack bestaat uit twee delen. Een mooie romance bloeit op als Desmond Doss de liefde voor zijn geloof en de liefde van zijn leven ontdekt. Het tweede deel is echter erg bruut in actie, en we wilden zijn spiritualiteit laten horen zonder het te vroom te maken, en zijn bravoure zonder geweld te verheerlijken.”

Persoonlijk denk ik dat die doelstelling volledig is bereikt. Nummers als “A Calling” en “Pretty Corny” laten je voelen hoe Doss zijn liefde voor zowel zijn toekomstige vrouw als zijn geloof ontdekt, terwijl vanaf “Hacksaw Ridge” alle registers open gaan en Gregson-Williams je vol meeneemt in de actie tijdens de Battle Of Okinawa, om tot prachtig hoogtepunt te komen in “Praying” waar de twee verhaallijnen schitterend samenkomen.

Een fraaie soundtrack van de dag voor deze mooie zondag 26 april!

Enjoy,

Celwin