Hans Zimmer & James Newton Howard - The Dark Knight (Collector's Edition)

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 24 april 2020

Hans Zimmer & James Newton Howard – The Dark Knight (Collector’s Edition)

Zolang ik deze Soundtrack van de Dag doe heb ik besloten: vrijdag wordt Superhero Friday! Mensen die mij langer kennen wisten dat deze soundtrack een keer voorbij zou komen als Soundtrack van de Dag. The Dark Knight, mijn favoriete film met mijn favoriete superheld, van mijn favoriete regisseur en met mijn favoriete componisten. Dat kan alleen maar fout gaan zou je denken, maar nee. Het tegendeel is waar, wat een film en wat. een. score.

The Dark Knight is een superhelden film van regisseur Christopher Nolan uit 2008. De film is het vervolg op (het in mijn ogen eveneens briljante) Batman Begins uit 2005. Batman neemt het in deze film samen met Officier van Justitie Harvey Dent op tegen The Joker, gespeeld door Heath Ledger. Ledger overleed enkele maanden voor de première van de film aan een overdosis medicijnen, maar won wel een (terechte) Oscar voor zijn rol als The Joker.

Waar moet ik beginnen over de muziek van The Dark Knight? Vanaf de eerste tonen in de film weet je, dit gaat een andere score zijn dan andere superhelden films. De muziek van Hans Zimmer en James Newton Howard grijpt je bij de lurven en laat je niet meer. Nadat de twee samen al Batman Begins hadden voorzien van muziek (Zimmer zou het eerst alleen doen maar kon de knop tussen de bruutheid van Batman en de elegantie van Bruce Wayne moeilijk omzetten en vroeg daarom James Newton Howard te helpen), was de keuze snel gemaakt om ze ook bij The Dark Knight te betrekken.

Zimmer’s idee was om te kijken of hij het personage van The Joker in 1 toon kon vatten, en dat is gelukt. Grappig weetje: het thema van The Joker zijn twee noten die prachtig clashen, D en C. DC Comics is de uitgeverij van Batman. Zimmer voorzag Nolan van een iPod met 10 uur aan muziek. En nee, geen losse nummers. Maar 1 nummer van 10 uur lang. Dit nummer bevatte duizenden verschillende stukken met ideeën voor The Joker’s thema. Nolan luisterde het af tijdens zijn vlucht naar Hong Kong, waar ook werd opgenomen, en wist 1 ding. Ik weet niet wat of welk stuk het is, maar het geluid van The Joker zit hierin. Zimmer ging verder fine tunen en kwam zo uit op de briljante clash van noten en geluiden wat het nummer Why So Serious is geworden, te horen tijdens de opening van de film. Toen Ledger overleed dacht Zimmer eraan een nieuw thema te schrijven, omdat het te bruut was wellicht, maar kwam tot de conclusie dat om Ledger’s acteerwerk eer aan te doen het zo moest blijven. Newton Howard was ontzettend benieuwd waar Zimmer mee bezig was voor The Joker en toen hij in zijn studio zat en Zimmer de studio verliet met het project open op de computer, moest hij wel even luisteren. Hij werd, naar eigen bewoording, weggeblazen door de kracht van het thema.

De muziek voor Harvey Dent komt volledig van de hand van James Newton Howard. Het elegante blaaswerk past perfect bij de elegantie van Harvey Dent, tot deze veranderd in zijn alter ego Two Face en de muziek een donkere draai krijgt die je raakt tot in je ziel (Watch The World Burn). Het thema voor de held van de film, Batman, is een uitbreiding van de muziek uit Batman Begins. Zimmer & Newton Howard waren van mening dat Bruce Wayne in Batman Begins nog niet volledig was ontbloemd, en hadden het thema daarom nog niet alle kracht meegegeven die je zou verwachten. In The Dark Knight doen ze er een schepje bovenop en in The Dark Knight Rises gaat Zimmer er nog eens overheen. Je kunt goed horen wat ze in gedachten hadden door de volgende nummers van de drie films achter elkaar te luisteren: Molossus (Batman Begins) > Like A Dog Chasing Cars (The Dark Knight) > Rise (The Dark Knight Rises). Die trilogie is een verhaal op zich, in muziek.

Waarom de Collector’s Edition als Soundtrack van de Dag? Omdat er te gekke extra cues bij zitten die het verhaal verrijken en heerlijk zijn om weg te luisteren. De score is gek genoeg niet genomineerd voor een Oscar, evenals de film zelf overigens. De Academy had nog wat aparte regels destijds namelijk aangaande nominaties: maximaal 5 films mogen de nominatie Best Movie krijgen en voor Beste Muziek mogen componisten niet samen werken maar moet het een solo werk zijn. Velen denken dat door deze film die regels versoepeld zijn en niet meer gelden. De film staat fier op #4 in de IMDb Top 250 met een dikke 9. Terecht in mijn ogen natuurlijk.

Ik kan nog uren doorgaan over mijn favoriete film en score aller tijden, maar laat liever de muziek haar werk doen.

Enjoy,

Celwin