Junkie XL - Mad Max: Fury Road

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 22 april 2020

Junkie XL – Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road is een post-apocalyptische actiefilm uit 2015, geregisseerd door George Miller en is de vierde film uit Millers Mad Max-reeks. De film is de eerste met de Britse acteur Tom Hardy in de hoofdrol als Mad Max, die hiermee Mel Gibson opvolgt.

In 2003 sprak George Miller voor het eerst over een script (eerste versie) voor het vierde deel van de Mad Max-reeks. het duurde echter nog negen jaar dat er daadwerkelijk werd begonnen met de productie van de film. In juni 2010 werd bevestigd dat Tom Hardy was gecast voor de titelrol en dat in juli 2010 Charlize Theron een belangrijke rol werd toegewezen. De opnames vonden plaats in Namibië begin juli 2012 en eind 2013 werden er nog reshoots gemaakt voor extra materiaal. In oktober 2013 werd bekendgemaakt dat Junkie XL (Tom Holkenborg) de filmmuziek zou componeren.

De film werd ongelofelijk goed ontvangen, met een 97% score op Rotten Tomatoes en zelfs een Oscar nominatie voor beste film. De score van Junkie XL is een van zijn beste van de afgelopen jaren, samen met die voor Deadpool. Voordat Junkie XL aan boord kwam waren Hans Zimmer, John Powell en Marco Beltrami ook al eens verbonden aan het project. Maar het was Junkie XL’s muziek voor 300: Rise of an Empire waardoor regisseur Miller wist: dit is mijn man!

Miller en Holkenborg ontmoetten elkaar in Sydney en de deal werd beklonken. Junkie XL haalde ontzettend veel inspiratie uit die meeting en het verhaal dat Miller hem pitchte. Hij begon direct met muziek te schrijven voor specifieke scenes, alle hoofd thema’s schreef hij in de 4 weken na de meeting met Miller en zijn nooit meer aangepast. 

Een van de meest kenmerkende geluiden op de score van Junkie XL zijn de drums. Vanaf track 1 van het album waan je je in de wereld van Mad Max, wat volledig tot uiting komt in het nummer Brothers In Arms, waar de drums tevens overuren maken. Junkie XL heeft een voorliefde voor drums, hij heeft ook de drums in de score van Man Of Steel (Hans Zimmer) verzorgd als arrangeur. In veel films na Mad Max kwam hetzelfde drumpatroon terug in de muziek van Junkie XL, wat ik persoonlijk jammer vond maar dit kwam waarschijnlijk door regisseurs die zeiden: dat wil ik ook. Als je goed luistert hoor je in seizoen 4 van La Casa De Papel ook muziek die hevig inspiratie uit Junkie XL’s Mad Max score heeft gehaald.

Mad Max: Fury Road is nog steeds een heerlijke score vol met actie maar ook emotie om de dag mee door te komen. Een terechte Soundtrack van de Dag!

Enjoy,

Celwin