James Newton Howard - Blood Diamond

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 20 april 2020

James Newton Howard – Blood Diamond

Blood Diamond is een film uit 2006 met Leonardi di Caprio in de hoofdrol. De film gaat over ‘bloeddiamanten’, diamanten die worden gewonnen in oorlogsgebieden en worden verkocht ter ondersteuning van deze conflicten. Blood Diamond ontving uiteindelijk 5 Oscar nominaties: Beste Hoofdrol, Beste Bijrol, Beste Editing, Beste Sound Mixing en Beste Sound Edit.

De film speelt zich af ten tijde van de burgeroorlog in Sierra Leone. De film portretteert een land dat is verscheurd door de strijd tussen de overheid en de rebellen, beide partijen maken zich nauwelijks zorgen over de onschuldige burgerslachtoffers.

Het verhaal begint met de gevangenneming van de visser Solomon Vandy (Djimon Hounsou) door de Revolutionary United Front. Gescheiden van zijn familie wordt Solomon slaaf gemaakt en te werk gesteld in de diamantmijnen onder commando van Kapitein Poison. De diamanten worden gebruikt door de RUF om hun wapens te bekostigen. Terwijl hij aan het werk is in de diamantvelden vindt Solomon een grote roze diamant. Enkele momenten voordat het regeringsleger een aanval inzet op de rebellen ziet Kapitein Poison Solomon met de diamant, maar hij heeft nog net genoeg tijd om de diamant te begraven voordat ze gevangen worden genomen.

In de gevangenis ontmoet Solomon Danny Archer (Leonardo DiCaprio), een ex-South African Defence Force (SADF) soldaat, gearresteerd wegens diamantsmokkel voor een Zuid-Afrikaanse huurling genaamd Kolonel Coetzee. Als Archer Kapitein Poison hoort schreeuwen tegen Solomon over de ontdekking van de roze diamant, neemt hij zich voor deze steen te vinden. Hij biedt Solomon zijn hulp aan om zijn familie te vinden in ruil voor de diamant.

De muziek van de film komt van de hand van James Newton Howard, bekend voor o.a. The Dark Knight (met Hans Zimmer), The Lady In The Water en Fantastic Beasts. In 2008 won de film de titel ‘Soundtrack of the Year’ tijdens de Classic Brit Awards van dat jaar.

De score van Newton Howard is een soundtrack die ik constant op repeat had staan tijdens mijn studie. De mix tussen actie, emotie en spanning is perfect voor een ideale concentratie boog. Met ‘London’ en ‘Goodbyes’ als absoluut hoogtepunt, is dit een heerlijke soundtrack om de week mee te beginnen.

Enjoy,

Celwin