Antonio Pinto - Diego Maradona

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 2 mei 2020

Antonio Pinto – Diego Maradona

Diego Maradona blijft een fenomeen, hoe je het ook went of keert. Zijn onnavolgbare balgevoel, zijn gedrag buiten het veld maar ook zeker zijn overmatige drugsgebruik. Over elk jaar van de man z’n leven valt wel een film te maken, maar de makers van ‘Diego Maradona’ kozen om te focussen op het jaar waarin hij van FC Barcelona naar Napoli ging en met het Italiaanse team vervolgens ongekend furore maakte door ze kampioen te maken en de UEFA Cup te winnen.

De documentaire werd samengesteld uit interviews met Diego Maradona en meer dan 500 uur aan nooit eerder getoonde beelden afkomstig uit onder meer het persoonlijk archief van de Argentijnse voetballer en een documentaire uit de jaren 1980 die destijds nooit werd voltooid. Er wordt gefocust op Maradona’s periode in Italië. Hij werd in de zomer van 1984 voor een recordbedrag naar Napoli getransfereerd en groeide vervolgens uit tot de held en het icoon van de disfunctionele stad. De documentaire toont zowel zijn sportieve successen als de keerzijde van zijn roem.

Asif Kapadia, die eerder al documentaires regisseerde over Ayrton Senna en Amy Winehouse, beschouwt Diego Maradona als ‘het laatste deel uit een drieluik van documentaires over kindgenieën en roem’.

Volgens de regisseur ontstond het idee voor een documentaire over de Argentijnse stervoetballer Diego Maradona nog voor hij aan Senna (2010) begon. Na de aanvankelijk teleurstellende release van Senna zwoer hij nooit nog een sportdocumentaire te maken, maar toen hij vervolgens in een archief in Napels oude beelden van een onvoltooide Maradona-documentaire vond, veranderde hij van gedachten.

Kapadia kreeg in 2016, nog voor hij aan de documentaire begonnen was, de kans om een lucratieve distributiedeal te sluiten met een grote streamingdienst, maar koos er desondanks voor om de documentaire in de bioscoop uit te brengen. “Ik dacht dat het de laatste keer zou zijn dat ik een film voor het witte doek zou regisseren,” verklaarde hij in maart 2019.

De muziek voor de documentaire komt van de hand van Antonio Pinto, die je kunt kennen van Lord Of War, Amy en City Of Men. De soundtrack heeft vooral veel gitaren, welke worden ondersteund door violen, cello’s en rustige percussie. Het is een fantastische score en perfect voor een relaxte zaterdagmiddag! Niet te veel woorden aan vuil maken dus en luisteren maar…

Enjoy,

Celwin