John Williams - Hook

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik vanaf nu t/m 28 april 2020 dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 2 april 2020

John Williams – Hook

We gaan vandaag terug in de tijd, naar een echte klassieker uit de 90’s. ‘Hook’, het verhaal over een volwassen geworden Peter Pan met een prachtige, typische John Williams score. Ik zag deze film voor het eerst op een nieuwjaarsdag, ik denk dat het midden jaren ’90 was misschien, op de Belg en weet nog heel goed hoe ik onder de indruk was van het huisbezoek van Hook met de haak die langs de muur was gehaald…

Hook is geregisseerd door Steven Spielberg. In de hoofdrol is Robin Williams een oudere peter Pan, Dustin Hoffman speelt Hook, Julia Roberts is Tinkerbell en Maggie Smith een inmiddels bejaarde Wendy. De film kijkt naar een volwassen Peter Pan die zijn jeugd compleet vergeten is. In zijn nieuwe leven, waar hij nu Peter Banning heet, is hij een succesvolle maar fantasieloze advocaat. Hij is getrouwd met de kleindochter van Wendy en heeft twee kinderen. Hook kidnapt zijn kinderen en Peter moet terug keren naar Neverland, accepteren dat hij ooit Peter Pan was en een beter mens worden.

De muziek komt van de legendarische John Williams, die lieft 52(!) Oscar nominaties op zijn naam heeft staan, alleen Walt Disney heeft er meer (59). Williams werd in een vroeg stadium betrokken bij de film, net als bij overigens alle Spielberg films, toen Spielberg er nog aan dacht een musical van het verhaal te maken. Williams had inmiddels zo’n 8 songs geschreven, toen dit idee werd losgelaten en werd besloten een film te maken. De meeste songs zijn in instrumentale versie alsnog in de score terecht gekomen, wat bijvoorbeeld goed te horen is bij ‘Banning Back Home’. Twee songs zijn wel in de film gekomen: ‘We Don’t Wanna Grow Up’ en ‘When You’re Alone’.

De score is een échte Williams score met zeer herkenbare motieven, diepere lagen (waarover Hans Zimmer zegt: ‘he writes those for himself’), lange suites (tot wel 11 minuten) en veel vrolijke tonen die perfect passen bij Peter Pan, met Remembering Childhood als groots hoogtepunt. Vandaag wanen we ons weer even kind, met Hook als soundtrack van de dag.

Enjoy,

Celwin