Hans Zimmer - Gladiator

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 19 april 2020

Hans Zimmer – Gladiator

Deze moest gewoon een keer de Soundtrack van de Dag worden: de epische score van Hans Zimmer voor Gladiator. Gladiator is een film uit 2000 (20 jaar oud alweer) van regisseur Ridley Scott en met o.a. Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen. Het verhaal volgt de Romeinse generaal Maximus Decimus Meridius (Crowe) die wordt bedrogen door Commodus (Phoenix), de ambitieuze zoon van keizer Marcus Aurelius. Hij vermoord zijn vader en grijpt de troon. Maximus gaat gedwongen in de slavernij en wordt een gladiator, klimt op tot de top om de moord op zijn familie en keizer te wreken.

Het verhaal is geïnspireerd door het book ‘Those About To Die’ van Daniel P Mannix uit 1958. De film ging op 1 mei 2000 in premiere in Los Angeles en kreeg goede kritieken, met name het acteerwerk van Crowe en Phoenix, de regie van Scott, visuele effecten, actie scenes én de muziek. Gladiator won uiteindelijk vele awards, waaronder de Oscar voor beste film en beste acteur. Maar gek genoeg, en ik begrijp het persoonlijk tot op de dag van vandaag nog steeds niet, geen Oscar voor beste muziek. Want wát een score levert Zimmer af…

Zimmer werkt voor de soundtrack samen met Lisa Gerrard. Hij wilde in eerste instantie samen werken met Ofra Haza, waarmee hij ook The Prince Of Egypt maakte, maar zij overleed in februari 2000 helaas op de veel te jonge leeftijd van 42. De vocale van Gerrard zijn vergelijkbaar met haar werk voor The Insider soundtrack.

De muziek voor de actie scenes werd vergeleken met Gustav Holst’s “Mars: The Bringer Of War” en in juni 2006 werd Zimmer zelfs aangeklaagd door de Holst Foundation voor het stelen van het werk van Holst. De uitkomst van deze rechtszaak is niet bekend gemaakt.

Tot op heden is Gladiator nog steeds een van Zimmer’s beste en meest populaire werken. De muziek wordt nog ontzettend veel gestreamed (Now We Are Free heeft meer dan 100 miljoen streams op Spotify), Zimmer speelt de muziek ook in zijn Live concerten en ik zal me persoonlijk altijd afvragen waarom hij niet de Oscar voor beste muziek won hiermee. Maar gelukkig kunnen we er wel dagelijks van genieten…

Enjoy,

Celwin