Henry Jackman - Captain America The Winter Soldier

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 17 april 2020

Henry Jackman – Captain America: The Winter Soldier

Het is weer eens tijd voor een lekkere Marvel score als Soundtrack van de Dag. Ik heb gekozen voor Captain America: The Winter Soldier, met muziek van Henry Jackman. De film wordt veel Marvel fans geloofd als een van de beste uit de 23 films tellende Marvel Cinematic Universe. De film is geregisseerd door Antony & Joe Russo. Klinkt bekend? Klopt, want het zijn dezelfde broers die ook verantwoordelijk zijn voor Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. De schrijvers van de film zijn ook dezelfde: Christopher Markus & Stephen McFeely. Marvel wist na deze film dus dat ze met deze 4 mannen een behoorlijke goudhaan in handen hadden en zijn dan ook zo slim geweest deze gelijk vast te leggen voor meer films, met groot succes.

The Winter Soldier is de tweede Captain America film, na The First Avengers over de oorsprong van Cap in de tweede wereldoorlog. Het verhaal speelt zo’n twee jaar na de gebeurtenissen uit de eerste Avengers film. Cap is nu in dienst van SHIELD en stuit op een grote samenzwering in de organisatie. Hydra is namelijk helemaal niet verslagen aan het eind van WOII, maar leeft voort binnen SHIELD en heeft de touwtjes stevig in handen.

The Winter Soldier is een heerlijke, typische Marvel film vol met special effects, grootschalige actie scenes, een onderliggend thema dat actueel is in de huidige samenleving en, daarvoor ben je hier, vooral een hele vette score van Henry Jackman. In juni 2013 werd bekendgemaakt dat Jackman de score voor zijn rekening zou nemen. Jackman heeft persoonlijk een achtergrond in een zeer klassieke muzikale training en als dance producer (vooral veel Drum & Bass). Hij zei over de score: “het is 50% productie en alle trucs die ik heb geleerd door jaren in de platenindustrie door te brengen, maar dan heeft het ook het soort injectie van symfonische, thematische, heroïsche muziek die allemaal samensmelt tot één musical en hopelijk coherent stuk.”

Zijn achtergrond in dance muziek is heel duidelijk te horen op de score, met name in het nummer “The Winter Soldier”. Het is een brok geweld en actie dat in het begin enigzins doet denken aan het thema van The Joker uit The Dark Knight, maar na 2 minuten compleet los gaat wanneer de Drum & Bass invloeden te horen zijn. Jackman had het thema in een nacht geschreven en was huiverig om het aan de gebroeders Russo te laten horen. Maar toen zij samen in de studio zaten en het thema afgelopen was waren de broers gelijk enthousiast. “Don’t change a thing”.

De score van The Winter Soldier heeft verder veel typische Marvel thema’s: groots en bombastisch orkestraal geweld, maar juist die mix met de dance invloeden van Jackman maakt dat dit een van mijn favoriete Marvel scores is. Daarom, een goede soundtrack van de dag om het weekend mee in te luiden!

Ps. zet The Winter Soldier eens kneiterhard aan in de auto. Je zult versteld staan!

Enjoy,

Celwin