Marco Beltrami - Free Solo

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 16 april 2020

Marco Beltrami – Free Solo

Free Solo is een Amerikaanse documentaire uit 2018 over bergbeklimmer Alex Honnold en zijn quest om een ‘free solo’ klim (zonder hulp- of beveilingsmiddelen) te doen op de El Capitan in juni 2017. De film ging in premiere op het Telluride Film Festival en werd ook vertoond op het 2018 Toronto International Film Festival, waar het de People’s Choice Award voor beste documentaire won. De film won uiteindelijk meerdere prijzen, inclusief de Oscar voor beste documentaire.

De muziek komt van Marco Beltrami, die je onder andere kunt kennen van I, Robot (Hallo Wie is de Mol?), Le Mans ’66 en heel veel horror films waaronder Scream. Beltrami had voor het scoren van de documentaire twee specifieke punten waar hij op ging letten: de grootsheid van El Capitan, en de complexheid van Alex Honnold. Wat Alex vormt is dat de berg die hem het meeste uitdaagt, hem ook zou kunnen doden. De lijn tussen donker en licht is wat Beltrami dreef in het schrijven van zijn soundtrack.

De soundtrack luistert ongelofelijk makkelijk weg, dankzij het speelse gemak waarmee Beltrami piano, harp, gitaar en violen combineert. De soundtrack gaat van hoopgevend (licht) naar ontzettend depressief (donker) en pakt alles wat daar tussenin ligt volop mee.

Het hoogtepunt van de score is voor mij 7,573, het sluitstuk van de soundtrack. Het pakt zowel de grootsheid van El Capitan (een berg van dik 2.000 meter hoog) en de complexiteit van Alex volop bij de spreekwoordelijke strot. Het is in mijn opinie dan ook meer dan terecht dat Beltrami een Emmy won voor zijn score voor Free Solo.

Enjoy,

Celwin