M83 - Oblivion

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 15 april 2020

M83 – Oblivion

We blijven even in de elektronische sferen, want na de debuut soundtrack van Ferry Corsten, kies ik vandaag voor de fantastische soundtrack van M83 voor Oblivion.

In Oblivion, een post-apocalyptische aarde, is de wereld vergaan door een jarenlange kernoorlog. De overlevenden kunnen niet meer op grondniveau leven en hebben hoger in de dampkring een nieuw bestaan opgebouwd. Op grondniveau leven aliens die geen probleem hebben met de ioniserende straling. Jack Harper (Tom Cruise) is een soldaat die op aarde, als onderdeel van een grote operatie om belangrijke grondstoffen te verkrijgen, robots herstelt. Jack kan zich niets herinneren van alles wat er gedurende de oorlog is gebeurd. Zijn geheugen is gewist om te voorkomen dat hij gedachtes krijgt die schadelijk zouden kunnen zijn voor de mensheid. Bijna op het einde van zijn opdracht redt hij een vreemdeling uit een neergestort ruimteschip. Deze vreemdeling blijkt zijn vrouw te zijn, waar Jack het bestaan niet van wist. Uiteindelijk blijkt Jack niet te werken voor de mensheid maar voor een buitenaards ras/wezen dat energie van de aarde opslokt om zelf van te kunnen bestaan. Ook de aliens op de aarde zijn geen aliens maar mensen. Zij helpen Jack inzicht te verkijgen in alles wat er daadwerkelijk gebeurd is en niet hoe het in het ‘opgelegde’ geheugen van Jack is geplaatst. Uiteindelijk reist Jack naar het moederschip in de ruimte en blaast het wezen op met een zeer zwaar explosief. Zijn vrouw laat hij achter in een soort paradijselijke omgeving.

Op 28 juni 2012 werd bekend gemaakt dat de Franse electronische band M83 de soundtrack zou componeren voor Oblivion. Regisseur Joseph Kosinski legde in een interview uit waarom hij voor M83 had gekozen: Ik bekeek de eerste versie van Oblivion uit 2005 en daar stond een soundtrack van M83 in vermeld. De Tron: Legacy samenwerking met Daft Punk verliep uiteraard precies zoals we hadden gehoopt, dus ik wilde graag iets vergelijkbaars doen en een artiest van buiten de filmwereld naar binnen halen. De muziek van Daft Punk zou totaal geen hout snijden in deze film, het moest een artiest zijn waarvan de muziek paste bij de thema’s van de film en het verhaal. En de muziek van M83 voelde fris, origineel, groots en episch, maar tegelijkertijd emotioneel en dit is een emotionele film. Het voelde als de juiste fit.

Om Anthony Gonzalez van M83 door het process van het scoren van een film te loodsen, werd Joseph Trapanese ingehuurd. Hij schreef te score samen met Gonzales en samen schreven zij de score waar Kosinski alleen maar van kon dromen toen hij 8 jaar eerder begon met schrijven. Kosinski en Trapanese werkten eerder samen voor Tron: Legacy met Daft Punk

Oblivion is een fantastische score geworden met een heerlijke balans tussen groots en intiem, het beste te horen in de track StarWaves.

Enjoy,

Celwin