Benjamin Wallfisch - Shazam

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik gedurende de social distancing dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 11 april 2020

Benjamin Wallfisch – Shazam

Het werd weer eens tijd voor een lekkere superhelden soundtrack. Waarom zou je denken? Nou, heb ik gewoon zin in! En voor vandaag heb ik gekozen voor de soundtrack van Shazam! Net als velen wist ik niet goed wat te verwachten van de film en muziek, maar wat werden we aangenaam verrast met z’n allen…

Het verhaal achter Shazam is een leuke, want origineel heet Billy Batson (echte naam) helemaal niet Shazam maar Captain Marvel. Maar ja, een zekere andere comicbook uitgeverij had ook een held met de naam Captain Marvel. Dus werd besloten de naam aan te passen naar Shazam.

De film is al sinds de vroege jaren 2000 in ontwikkeling, en in 2009 ging er een project in pre-productie. Peter Segal zou regisseren, Dwayne Johnson de bad guy spelen en John August zou de film schrijven. Maar je raadt het al… dat circus ging niet door. Dwayne Johnson bleef wel betrokken als producent bij Shazam, en zal in de toekomst alsnog de bad guy, Black Adam, gaan spelen. De film kwam er uiteindelijk toch, toen in 2017 bekend werd dat Sandberg zou gaan regisseren en Zachary Levi de titelrol zou gaan vervullen. De film werd uiteindelijk een succes onder de fans (belangrijk voor een superhelden film) en zal een vervolg krijgen in de nabije toekomst.

Op 21 juli 2018 werd bekend gemaakt dat Benjamin Wallfisch de componist voor Shazam zou worden, zijn derde samenwerking met de regisseur na Lights Out en Annabelle: Creation. Wallfisch had, als een van de vele protege van Hans Zimmer, eerder al additionele muziek geschreven voor Batman v Superman: Dawn of Justice, de tweede film uit de DC Extended Universe.

Wallfisch wilde een score schrijven die perfecte paste bij de film en het gevoel van een jonge tiener die de krachten van een oude superheld uit de Gouden Eeuw krijgt. Zijn opdracht was om het te laten klinken als ‘een 14 jarige die voor een 100 man tellend orkest staat en niks is te gek’. Wallfisch haalde zijn inspiratie van John Williams en de 80’s films en hun muziek van Amblin (Steven Spielberg). En dat is te horen…

Bij de titeltrack SHAZAM! vangt Wallfisch je gelijk in zijn net van nostalgie en euforie en laat je niet meer los tot het einde van de film (en de soundtrack).

Enjoy,

Celwin