Klaus Badelt - Pirates of the Caribbean: The Curse Of The Black Pearl

Om deze uitzonderlijke tijden van thuiswerken, quarantaine en sociale isolatie door te komen, zal ik vanaf nu t/m 6 april 2020 dagelijks een soundtrack met je delen die jou helpt de dag door te komen. Soundtracks zijn perfect om je te focussen, dus heb jij moeite met je focus nu je thuis moet werken? Dan is dit de oplossing voor jou! Elke dag om 10:00 post ik een nieuwe soundtrack hier op mijn website, en op mijn Facebook en Instagram accounts.

Soundtrack van de Dag | 1 april 2020

Klaus Badelt – Pirates of the Caribbean: The Curse Of The Black Pearl

Vandaag verplaatsen we ons naar een van de meest succesvolle franchises van deze eeuw. Niet dé meest succesvolle, want die hebben we al eerder behandeld, maar toch eentje die bij elkaar dik 4,5 miljard dollar binnen wist te harken: Pirates of the Caribbean. Het begon in 2003 met ‘The Curse of the Black Pearl’, gevolgd door ‘Dead Man’s Chest’, ‘At World’s End’, ‘On Stranger Tides’ en ‘Dead Man Tell No Tales’ (ook bekend als ‘Salazar’s Revenge’).

‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’ is een Amerikaanse fantasy/avonturenfilm uit 2003, geregisseerd door Gore Verbinski en geproduceerd en uitgebracht door Walt Disney Pictures. De film speelt zich af in de Caraïben tussen 1730 en 1750. Hoofdrollen worden vertolkt door Johnny Depp (die er een Oscar nominatie aan over hield voor beste acteur), Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush en Jack Davenport. De film is gebaseerd op de attractie Pirates of the Caribbean in de Disneyparken.

Filmcritici waren sceptisch voordat de film uit werd gebracht. Twee grote filmproducties, ‘Cutthroat Island’ en ‘Treasure Planet’, beide piratenfilms, flopten ongenadig. Lange tijd waagde daarom niemand zich aan een piratenfilm. Reeds in de vroege jaren 90 kwamen scenarioschrijvers Ted Elliott en Terry Rossio met het plan om het piratengenre nieuw leven in te blazen, met een meer bovennatuurlijke ondertoon De film werd echter een groot succes. De film bracht wereldwijd $ 654.264.015 dollar op.

De muziek voor het eerste deel is geschreven door Klaus Badelt, met Hans Zimmer als producent er achter. Zeven (dat is veel) andere componisten zijn gecrediteerd met het schrijven van ‘additionele muziek’ voor de film, waaronder Geoff Zanelli (die later deel 5 zou voorzien van muziek) en Ramin Djawadi. Regisseur Verbinski overzag de soundtrack samen met Badelt en Zimmer, die in totaal een team van 15 componisten aanstuurden om de score op tijd af te krijgen. Alan Silvestri (bekend van o.a. Avengers, Forrest Gump en Back To The Future en eerdere samenwerkingen met Verbinski) zou eerst de score verzorgen, maar producent Jerry Bruckheimer koos uiteindelijk voor het team van Zimmer. En met groot succes…

De Pirates franchise staat bekend als een van de franchises met de meest herkenbare muziek van de laatste decennia. Met name ‘He’s A Pirate’ steekt er met kop en schouders boven uit wat betreft herkenbaarheid. Daarom de soundtrack van vandaag… deel 1 van de franchise! Door sommigen worden de andere delen als minderwaardig of slecht neergezet, maar daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. De originele trilogie is een guilty pleasure van mij. Deel 4 is wel stukken minder, maar deel 5 klimt weer aardig op. Het is de vraag of er ooit nog een deel 6 gaat komen.

Enjoy,

Celwin